La distància que separa Àfrica d’Europa

31

Migrar és una decisió difícil, sobretot per allò al que s’han d’enfrontar una vegada que comencen el camí. Volem acostar-nos ara a les condicions dels viatges que fan les persones migrants. Molts d’aquests viatges es realitzen en mitjans de transport regularitzats, però ens centrarem en els viatges que tenen com a destinació el nostre país i que es fan travessant el Mediterrani. Per a iniciar el nostre trajecte veurem una pel·lícula, 14 quilòmetres. És una “Road movie” dramàtica espanyola dirigida pel cineasta Gerardo Olivares, que va rebre l’Espiga d’Or a la Setmana Internacional de Cinema de Valladolid 2007.

14-km
Catorze quilòmetres és la distància que separa Àfrica d’Europa per l’Estret de Gibraltar. La pel·lícula narra el viatge de Violeta, una jove de Mali, que fuig de la seua casa en saber que la seua família ha concertat el seu matrimoni amb un ancià que abusava d’ella quan era una xiqueta. Al mateix temps, Buba i Mukela, dos germans de Níger, decideixen emigrar a Europa a la recerca d’una vida millor. Durant el trajecte es troben amb Violeta, i els tres creuen el Sàhara fins a l’estret de Gibraltar. De la mà dels i la protagonista recorrerem un llarg i perillós viatge per a conèixer el que mai ensenyen els mitjans de comunicació.
Després de visualitzar la pel·lícula realitzarem un mapa anotat amb el recorregut que segueixen els protagonistes des del seu punt de partida fins a la seua destinació. Per a realitzar-ho utilitzarem l’eina dels mapes personalitzats de Google maps o en Google Earth. El primer que heu de fer és obrir-vos un compte de correu en gmail.com
Sobre el mapa dibuixarem la ruta dels protagonistes i afegirem informació en cada punt en  on es detenen. Especificarem el país en el qual es troben, la forma de govern, una breu descripció del perill a què s’enfronten i dels drets que es vulneren de la Declaració Universal de Drets Humans. Podem afegir imatges o vídeos per contextualitzar la informació que estem apuntant, així com enllaços a pàgines web.
Necessitarem una petita guia per a saber com utilitzar Google maps. Feu clic ací
També necessitareu accedir a la Declaració Universal de Drets Humans. Feu clic ací