Causes polítiques i idéologiques

23

Ara analitzarem de quina manera els factors polítics-ideològics afavoreixen els moviments migratoris d’unes regions a unes altres.
Observeu els següents mapes, els comentarem en classe i extraurem les nostres conclusions.

A casa cercarem notícies de premsa relacionades amb les causes político-ideològiques que es mostren en els diferents mapes (per exemple: conflictes armats, violació de drets humans, llibertat d’expressió, llibertat sexual, llibertat política, llibertat religiosa). Cada grup treballarà en classe el contingut de les notícies.

Haurem d’identificar el país, localitzar-lo en els mapes que hem comentat a l’aula i comentar les conclusions al grup classe.

Entre les causes de tipus político-ideològiques que impulsen a les persones a migrar es troben.

1. Les guerres (conflictes):

24

25

2. Persecucions per raons ideològiques, ètniques, religioses i sexuals.
La llibertat d’expressió al món. Mapa realitzat per Reporters sense Fronteres en el seu informe anual sobre la llibertat de premsa al món.

carte2014_en

2-mapa-de-derechos-de-lesbianas-y-gays-en-el-mundo-631958

3- Violació de Drets Humans. 180 països suspenen els Drets Humans. Àfrica és un dels continents on menys es respecten els drets humans i més es vulneren els de les dones, segons Amnistia Internacional.
Al següent mapa es presenta els països que més vulneren els drets humans, els de color vermell serien els que més i els de color verd serien els que menys risc tenen. Què us sembla? Coneixeu la realitat d’aquests països? Canviaríeu algun color del mapa?

27

Espanya és un dels països que sí vulnera els drets humans , hi ha denúncies de tortura, com es recull en l’informe d’Amnistia Internacional “Sal a la ferida i la vulneració de drets s’ha incrementat per les retallades que s’han realitzat en els últims anys.